Pokončna drža

V sklopu NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) in ZDL (Zdravstveni dom Ljubljana) se od leta 2018 razvija program uvajanja redne vadbe za osnovnošolske otroke pod imenom POKONČNA DRŽA. Program dokazuje učinkovitost uvajanja vsakodnevne rutine, ki ni rekreacija, temveč higienski minimum (po analogiji osnovne higiene zob).

V programu je opredeljena tako čustveno-socialna vsebina (rast, sproščanje tesnobe, strahu, zavedanje, asertivnost, sočutnost …) kot jasna, enostavna, dinamična vadba sede (v učilnici, čakalnici, pisarni, ambulanti …), možne so variacije vaj stoje. Ko učenci vsebino znajo, traja izvedba vaj 6–9 min, odvisno od števila ponovitev. Otroci naj bi v enem šolskem letu usvojili  vsebino in izvedbo vaj ter jih z učiteljem v razredu izvajali 1x na dan. Ob tem bi 1x na dan vaje izvajali tudi doma.

Z uvedbo redne kratke vadbe na naši šoli in v naš šolski sistem želimo omogočiti učencem dostop do nadzorovane, pravilne in strokovne rutine. S programom učenec pridobi sposobnost samopopravljanja, prepozna zdravje hrbtenice kot vrednoto ter pričenja prepoznavati pomen pokončnosti posameznika v družbi.

S tem program POKONČNA DRŽA  lahko zagotavlja, da celotna populacija postopno pridobi osnovno znanje in zavest o odgovornosti za nego uravnotežene, prožne pokončnosti telesa in duha.

Letos so vključeni 1. in 2. razredi.

Koordinatorica je Mirjana Kužatko.

 

 

 

(Skupno 453 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost