Zgodovina – PŠ Rakitna

Čeprav sodi Rakitna danes v naš šolski okoliš, takrat otroci iz Rakitne niso hodili v šolo. Še naprej jih je poučeval župnik, saj bi otroci potrebovali tri ure hoda v eno smer, tudi skozi gozdove, da bi prišli do šole v Preserju. Šele leta 1912 je postalo obiskovanje pouka obvezno in so na Rakitni uvedli dvorazrednico, ki so jo obiskovali otroci do 14. leta starosti. Rakitna je imela pred drugo svetovno vojno svojo občino in svoj prosvetni dom, kjer je domovala tudi šola. Dom je bil požgan med vojno, leta 1943, zato je začasno potekal pouk pri Logarju, nato pa v župnišču. Že pred letom 1940 so vaščani zbirali sredstva za gradnjo šole, a jim je načrte prekrižala vojna in sredstva za gradnjo je razvrednotila inflacija.

Starejši znajo povedati, da so se vaščani trudili postaviti novo šolo vsa leta po vojni. Zbrali naj bi ves les, potreben za gradnjo, a je ta izginjal, kot pravijo »jemale so ga noči« in tako z gradnjo ni bilo nič.

Šele leta 1970 je krajevna skupnost naročila projekt za izgradnjo nove šole, ki jo je začelo graditi SGP Grosuplje leta 1979, investitor pa je bila Mestna izobraževalna skupnost Ljubljana. Takrat je namreč ves preserski šolski okoliš, tudi Rakitna, sodil pod ljubljansko občino Vič-Rudnik.

Danes je na Rakitni naša podružnica s poukom do petega razreda in z enim oddelkoma podaljšanega bivanja. Šola je bila zgrajena po takratnih sodobnih merilih in slavnostno odprta leta 1981. Kot vzor podružnične šole je bila predstavljena delegaciji japonskih gospodarstvenikov leta 1984, ki se niso mogli načuditi, da tako skladno grajena, v okolico vpeta in sodobna šola krasi »nek odročni kraj«. Pred šolo je bila lepa zelenica, okoli šole pa je leta 1986 takratna vodja šole Sonja Caruso zasadila sadna in okrasna drevesa.

Da ni zlato vse, kar se sveti, se je tudi tu kmalu pokazalo. Ker investitorji niso poslušali nasvetov krajanov in so šolo gradili nad močno vodno žilo, so morali kmalu zaradi vdiranja talne vode zgraditi 100 metrov dolg cevovod, ki je vodo odvajal v bližnji potok. Vendar to še ni bilo konec težav. Streha je začela popuščati zaradi teže snega in voda je zamakala izolacijski material, tako da so morali leta 1990 streho na novo pokriti in ustrezno zaščititi. Rakiška šola, ki je dobila leta 1981 dve veliki učilnici, kabinet, veliko avlo, sodobne sanitarije, večnamensko telovadnico, kuhinjo in zaklonišče v kleti, je še vedno dobro vzdrževana.     V šolski avli je v za ta namen zagrajenem prostoru deloval tudi vrtec, in to od leta 1990, leta 2009 pa je dobil svoje novo poslopje v neposredni bližini

Leta 2017 je bila šola energetsko sanirana. Zamenjana je bila streha, okna, vrata in fasada. Pred šolo so postavili kip iz lesa Brinarjeve jelke, ki je delo priznane kiparke Urše Toman.

 

vir: 160 let šolstva v Preserju

Zgodovina Rakitne

(Skupno 332 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost