Karierna orientacija

Poklicna pot

 

Zelo pomembna odločitev vsakega devetošolca je izbira srednje šole. Odvisna je od učenčevih značajskih lastnosti, interesov, sposobnosti, delovnih navad, učnega uspeha, podpore in pritiska staršev, vpliva prijateljev, medijev in drugih dejavnikov, na koncu pa tudi od karierne orientacije, ki se izvaja v okviru šole.

Učencem in staršem pri odločanju, izbiri in vpisu v srednje šole radi nudimo pomoč. Oglasite se!

V pomoč vam bodo tudi aktualne informacije in obvestila, ki jih lahko redno spremljate na

 • šolski oglasni deski za karierno orientacijo (pred učilnico B1),
 • na šolski spletni strani,
 • na spletnih straneh srednjih šol,
 • na drugih uporabnih spletnih straneh,
 • v Sporočilih v eAsistentu.

Za morebitna vprašanja ali dileme pišite na klavdija.jereb2@guest.arnes.si ali pa pokličite 01 3601 271 med 7.30 in 8.15 uro ali med 14:00 in 15:00 uro.

Klavdija Jereb, šolska svetovalna delavka


Karierna orientacija v osnovni šoli se začenja s poklicnim informiranjem, nadaljuje s poklicnim svetovanjem in se konča s poklicno orientacijo devetošolca. V proces karierne orientacije so vključeni učenci, učitelji in starši. Koordinator in izvajalec aktivnosti je šolska svetovalna služba. Cilj karierne orientacije je poznavanje možnosti in odločanje za poklic (učenci raziskujejo in spoznavajo možnosti za izobraževanje, glede na svoje sposobnosti pa sprejemajo odločitve glede nadaljnje poti).

Program karierne orientacije, ki se izvaja na šoli, zajema:

 • informiranje;
 • organizacijo tržnice poklicev, ker se predstavijo številne srednje šole;
 • zbiranje podatkov o učencih za potrebe poklicnega svetovanja;
 • izvedbo predavanj in delavnic za učence;
 • individualno svetovanje za učence in starše;
 • pomoč pri izpolnjevanju prijavnic, preusmerjanju.

OBVESTILA

 1. in 20. januarja 2024, bo na Gospodarskem razstavišču potekala INFORMATIVA – sejem izobraževanja in poklicev. Namenjena je učencem, dijakom, študentom in odraslim. VSTOP JE PROST.

Več informacij o Informativi si lahko poberete na: https://www.informativa.si/


TRŽNICA POKLICEV

V torek, 14. novembra 2023, je naša šola gostila 11. Tržnico poklicev, na kateri se je predstavilo 36 organizacij, povezanih z vzgojo in izobraževanjem. Med njimi so bili predstavniki Policije, Slovenske vojske, Gospodarske zbornice Slovenije ter profesorji in dijaki slovenskih srednjih šol. Tržnico smo organizirali v sodelovanju s štirimi osnovnimi šolami, in sicer OŠ Brezovica pri Ljubljani, OŠ Dobrova, OŠ Horjul in OŠ Polhov Gradec.

Tržnica poklicev predstavlja način, kako mladim pomagati na njihovi poti karierne orientacije. Vsi namreč stremimo k tem, da mladim omogočimo premišljene odločitve glede njihovega nadaljevanja šolanja. Dogodek je obiskalo veliko število učencev in njihovih staršev, kar je neizpodbiten dokaz o praktični vrednosti, ki jo nosi tržnica poklicev. Devetošolci so lahko pridobili številne koristne informacije o nadaljnjem šolanju in možnostih zaposlitve. Pogovarjali so se lahko s profesorji in dijaki, ter o posamezni šoli spoznali več, kot je le opis programov.

Vsem, ki ste se dogodka udeležili, se zahvaljujemo ter upamo, da ste pridobili informacije, ki bodo vam, oziroma vašim otrokom, pomagale na poti odločanja. Prav tako se zahvaljujemo vsem predstavnikom, ki so nas obiskali in na jasen, a strokoven, način predstavili svojo organizacijo.

Vtisi učencev 9. razreda:

 • Bilo mi je všeč, šole so dobro predstavile in ti razložile, kar te je zanimalo.
 • Bilo je zelo veliko ljudi a je bilo še vedno zelo dobro organizirano. Izvedela sem veliko o najrazličnejših šolah, o katerih prej nisem sploh razmišljala.
 • Na tržnici poklicev je bilo super. Lahko si veliko vprašal in nato dobil odgovore. Dobro je bilo, da si lahko jedel čokoladice in slaščice. Šola je bila urejena in polna z ljudmi. Na tem dnevu sem ugotovila na katero srednjo šolo bi rada šla.
 • Tržnica mi je bila všeč, ker sem lahko naenkrat spoznala več šol. Dala mi je malo večji ”pogled” na poklice…
 • Ni bilo dovolj prostora za vse ljudi.

Nasvidenje do naslednjič.

Klavdija Jereb, šolska svetovalna delavka

Petra Krajnc Urbanija, ravnateljica OŠ Preserje


Rokovnik 2024/2025

Razpis za vpis in predvideno število mest 2024-2025

POMEMBNI DATUMI ZA VPIS NA SREDNJE ŠOLE

V dokumentu so zbrani pomembni datumi, povezani z vpisom v srednje šole, za šolsko leto 2024/2025.


 1. RAZRED

V osmem razredu se začne intenzivnejša karierna orientacija v drugem ocenjevalnem obdobju, ko se učence seznani s srednješolskim izobraževalnim sistemom v Sloveniji in dejavniki poklicnega izbora. Predstavi se jim tudi spletna stran Moja izbira www.mojaizbira.si, na kateri lahko dobimo več informacij o nadaljnji poklicni in izobraževalni poti.


 1. RAZRED

V devetem razredu se učenci preko obiska tržnice poklicev, informativnih dni, promocijskih zloženk in drugih gradiv, seznanijo s srednješolskimi programi v domači in sosednjih regijah. Seznanijo se s postopki vpisa in s štipendijami. Tudi v 9. razredu imajo učenci možnost preverjanja svojih interesov in individualnega svetovanja o izbiri šole oziroma poklicne poti.

Učenci imajo možnost uporabe programa  Kam in kako, v šoli pa izpolnijo tudi Vprašalnik o poklicni poti. Svetovalna delavka seznani učence z izidom Razpisa za vpis, ki je objavljen na spletu. Za lažjo odločitev skupaj z drugimi osnovnimi šolami (OŠ Brezovica, OŠ Polhov Gradec, OŠ Horjul, OŠ Dobrova in OŠ Log Dragomer) organiziramo Tržnico poklicev, kjer se predstavi več kot 30 srednjih šol. Učenci spoznajo tudi potek omejitve vpisa in način, kako si lahko sami izračunajo število točk, ki jih bodo dosegli.

V februarju šola organizira roditeljski sestanek za starše devetošolcev, kjer se jih seznani z vpisnim postopkom, roki za prijavo in drugimi pomembnimi datumi, ter možnostjo štipendiranja.

V mesecu februarju se vsi učenci 9. razreda udeležijo informativnega dneva. V šoli skupaj izpolnimo Prijave za vpis. Možnost individualnega svetovanja in sprejemanje odločitve o morebitni spremembi želenega programa poteka do konca možnosti prenosa prijav. Ob koncu šolskega leta učenci prejmejo še informacije o možnostih štipendiranja ter razpisnih pogojih za le-te.


Vabimo Vas , da uporabite program Kam in kako -> https://youtu.be/N51TH4XcyhQ

Pri registraciji uporabite registracijsko kodo testsend5894

Kaj vam omogoča Kam in kako?

 • Pregled seznama primernih poklicev, ki so izbrani na podlagi vaših odgovorov,
 • Pridobivanje dodatnih informacij o poklicih, ki vas zanimajo, njihove značilnosti, katere veščine potrebujete zanje in kako jih lahko pridobite,
 • primerjavo med predlaganimi poklici, da se lažje odločite za pravega,
 • možnost izdelave kariernega načrta,
 • pošiljanje vprašanj.


Komu je namenjen program?

 • Učencem, dijakom in študentom,
 • brezposelnim,
 • zaposlenim, ki razmišljate o zamenjavi poklica,
 • vsem tistim, ki vas zanimajo različni poklici.

 

Kam in kako vas spodbudi, da:

 • si zastavite določena vprašanja o poklicih in opredelite poklicna področja, o katerih se lahko pogovorite s kariernim svetovalcem,
 • podrobneje raziščete poklice, ki so za vas primerni in zanimivi,
 • dobite nove zamisli o poklicih ali si razširite znanje o novih poklicih.

OMEJITEV VPISA

Ste se že vprašali, kako pride do omejitve vpisa in koliko točk bo potrebnih za vpis na želeno šolo? Točen odgovor bo znan šele takrat, ko bodo šole prejele vse prijavnice. V naslednjem videu si lahko pogledate kaj je pomembno in kako do omejitev sploh pride.

https://www.youtube.com/watch?v=fNN9y-Gi-DI

Za pomoč pri izračunu točk si lahko pomagate z Excel tabelo: Merila_za_izracun_tock.

ŠOLE KI SO OMEJILE VPIS V LETU 2023

ZA STARŠE

VLOGA STARŠEV PRI KARIERNI ORIENTACIJI MLADOSTNIKA

KAKO POMAGATI OTROKU PRI SPREJEMANJU KARIERNIH ODLOČITEV


NEKAJ KORISTNIH SPLETNIH NASLOVOV:

Na spletni strani boste dobili skoraj vse informacije o poklicih in izobraževanju. Podatki so predstavljeni na enostaven in pregleden način, poleg tekstovnih opisov pa je na voljo preko 350 video predstavitev poklicev. Spletno mesto se osvežuje sproti iz baz podatkov Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Andragoškega centra Slovenije, Obrtne zbornice in Zavoda RS za izobraževanje. Podatke o šolah pa sproti dopolnjujejo vse srednje šole v Sloveniji.

Na spletni strani boste našli veliko pomembnimi informacij, tudi o aktualnostih na trgu dela, in opise poklicev.

DEJAVNIKI POKLICNEGA ODLOČANJA

VRSTE PROGRAMOV SREDNJIH ŠOL

VRSTE SREDNJIH ŠOLNobena pot ni ravna.
Nobena pot ni revna,
a vsaka je zahtevna
in tvoja ena sama – glavna.

(T. Pavček)

Človek, ki je izbral pravi poklic zase je zadovoljen s svojim življenjem.

 

(Skupno 1.747 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost